titbkkm.hu
Szabadszállási Tudástár Tini Tanoda

Hírek

Karácsonyi teadélután 2017. 12. 15. Immár második adventi időszakot élhettük át a tanodás gyerekekkel együtt. December 15-én családi teadélutánt tartottunk, ahová a szülőket is meghívtuk. A szülők örömmel vettek részt az eseményen. A gyerekek műsorral és ajándékkal kedveskedtek a megjelenteknek.
Projektnap a tanodában 2017. 12. 05. A „Karácsonyra készülő projektdélutánt” december 5-én rendeztük meg. A gyerekekkel termet díszítettünk, karácsonyi zenét hallgattunk, illetve a családi teadélutánra készülve karácsonyi műsortervet állítottunk össze. Igazán élő adventi hangulatot varázsoltunk a tanodába!
Pályaválasztási kiállítás 2017. október 27. 2017. október 27-én a Kecskeméten megrendezésre kerülő pályaválasztási kiállításra vittük a „tanodás „ gyerekeket (9 fő). A Messzi István Sportcsarnokban megrendezésre került kétnapos kiállításon elsősorban a térség középfokú intézményeivel ismerkedhetnek meg a tanodás gyerekek. Emellett tájékozódhatnak a továbbtanulási lehetőségekről, élő szakmabemutatókat tekinthetnek meg. Tanodásaink érdeklődéssel vettek részt az eseményen, új ismeretekkel gazdagodtak.
Tudástár Tini Tanoda Szabadszállás Sport- és rekreáció 2017/2018 tanév Novemberi program Labdajátékok: teremfoci, zsinórlabda, zsámolylabda A labdával való játék fejleszti a testi- és idegrendszeri funkciókat, a szem-kéz és szem-láb koordinációt, hatással van a téri tájékozódás fejlődésére és a gömbérzékelésre, a mozgások téri és időbeli érzékelésére és pontosítására, fejleszti a ritmusérzéket, az egyensúlyt, segít kialakítani a vizuális érzékelést, az irányított figyelmet, a szabálytudatot és természetesen erősíti a fizikai erőnlétet is.
Tudástár Tini Tanoda Szabadszállás Sport- és rekreáció 2017/2018 tanév Októberi program Játszótéri kötetlen játék A játék a testi és lelki fejlődésre egyaránt hatással van, a különböző mozgásos előkészítik a gyerek izomzatát és idegrendszerét a komolyabb testi próbákra. A játék fejlesztő hatása az egész gyermekkoron végigível. A gyermek személyiségének alapvonásai is a játékban alakulnak ki, örömet szerez számára, szórakoztatja, kitölti szabadidejét, kielégíti mozgásvágyát. Megjelenik benne a szabadság, a kötetlenség, az öröm, az élmény, a vidámság, a verseny. A gyermek teljes elmélyültséggel és a legnagyobb komolysággal éli bele magát a legkülönbözőbb szerepekbe, szituációkba. A játék fejlődésének folyamatában alakultak ki azok a sajátos játékformák, amelyek a gyermek megfelelő szellemi és fizikai fejlettségi szintjét biztosítják.
A háztartási ismeretek szeptemberi és októberi foglalkozásai Ezeken a foglalkozásokon a higiénia kapta a főszerepet. Megbeszéltük a tanulókkal, hogy miért is fontos a személyi higiénia és ez hogyan kapcsolható a konyhai higiéniához. Miért jó a kötény használata, miért nem nyalakodunk, pedig nagyon szeretnék és megkívántam? Miért kell öblíteni az edényeket? Miért nem folyóvízzel mosogatunk? Miért kell a melegvíz a mosogatáshoz? A mosogató nem kézmosó és ehhez hasonló fontos tudnivaló a konyháról és a konyhában. Természetesen a sütés sem maradhatott ki a sorból. Az örök kedvenc a palacsinta volt a kívánságkosárban. A csoportból már jó pár tanuló profi módon kezeli az edényeket és sikerélményeket szerezve szárnyalt a munkafolyamat során. A végén az elfogyasztott étel mutatta, hogy nem dolgoztak rosszul tanulóink. Szabadszállás, 2017.11.20. Csőke József foglalkozásvezető
Kézműves foglalkozás- 2017. szeptember Szeptemberi foglalkozásunkon az „ősz” témaköréhez csatlakozva színes leveleket, tökdíszeket készítettünk, melyekkel a Tanoda közösségi terét díszítettük.
Kézműves foglalkozás - október Az októberi foglalkozáson a kézi szövés alapjaival ismerkedtek meg a gyerekek. Nagy örömmel és odafigyeléssel készítették el a kis „szőnyegeket”. A vállalkozó szellemű gyerekek még szitálással őszi képeket is alkottak.
Tudástár Tini Tanoda Szabadszállás Sport- és rekreáció - 2017/2018 tanév Szeptemberi program Kerékpározás A kerékpározás fejleszti a keringési rendszer általános állapotát, valamint erősíti a láb, csípő és fenék izmait. A kar, törzs- és hátizomzatát is megdolgoztatja. A legtöbb mozgásfajtához hasonlóan a kerékpározás is fantasztikus stressz oldó. Megerősíti a lelket: akár azáltal, hogy a gyermek egy dombon felfelé menet mindig egy kicsivel tovább hajtja magát, akár azáltal, hogy új utakat, ösvényeket választ és új területeket fedez fel.
Tanodai kirándulás Október 28-án 33 tanodás gyerek őszi kiránduláson vett részt. Az első megálló a Paksi Atomerőmű Látogatási Központja volt. A gyerekek itt ismereteket szerezhettek az erőmű építésével,működésével kapcsolatban. Az interaktív táblákon ők maguk is végigjátszhatták azokat a tevékenységeket,amik az erőműben zajlanak. Itt fogyasztottuk el a bőséges reggelinket is,amit magunkkal hoztunk. A következő állomás Pécs városa volt. Városnéző sétával, a nevezetességek megtekintésével,a vár bejárásával telt el a délelőtt. Egy helyi étteremben fogyasztottuk el az ízletes ebédet. Szerencsére az időjárás „kegyes volt hozzánk”,így a természetben folytattuk a napunkat. Óbányán túráztunk és csodáltuk meg az ősz gyönyörű színeit, a természet alkotta formákat,vízeséseket. Jól is esett a bőséges uzsonna,gyümölcs a hazaindulás előtt. Fáradtan,de élményekkel gazdagodva térhettünk haza. Pócsainé Kassai Ágnes Fülöp Eszter
Tini Tanoda - Szabadidős tevékenység 2017. szeptember 29. A foglalkozás fókuszában ismerkedési, kapcsolatteremtési játékok álltak. Alkalmazott drámajátékok: 1. Névmemória /fantázianevekkel – közbülső név választással Pl. Szabó „szeszélyes” Szilvia Andráska „aranyos” Antal 2. Zsipp-zsupp játék /téri orientáció fejlesztése/ 3. Nyuszi pajtás, hogy vagy? /stílus-gyakorlatok/ 4. Hoppon maradt vőlegény /fiúk-lányok kapcsolatának építése/ 5. Hogy tetszik a szomszédod? /társas kapcsolatok, gyors reagálás fejl./ 6. Szobrász játék /a csoport egyik fele volt a megmunkálandó anyag, a másik fele a szobrász – szerepcserével/ A foglalkozás szünetében páros fogó játékokat játszottunk az udvaron. Az agresszív magatartás feloldására ügyességi népi gyermekjátékokat tanultunk: pl. kakaskodás /Kukurikú Kelemen/ A foglalkozás vidám hangulatban telt el. A gyerekek felszabadultan, de szabálykövető magatartással játszottak, játékukban megfigyeltem a társak iránti tapintatos magatartást, a segítő készséget, az együttműködésre való hajlandóságot, a figyelmességet. A térbeli tájékozódás, ill. az ezzel kapcsolatos gyors reagálást igénylő játékok kicsit nehezen mentek eleinte, de kitartóan végezték, és kis begyakorlást követően vidáman játszották azokat is. 2017. október 27. A foglalkozás fókuszában a kommunikációs készséget fejlesztő játékok álltak. Hangulati előkészítés: Lázár Ervin: A nyúl, mint tolmács c. meséje volt. Beszélgető kör: Az állatmesékben az állatok rendszerint megértik egymást. Miért volt érdekes számodra ez a mese? 1. Közölj a társaddal valamit szavak nélkül, csak a tekinteteddel! 2. Használhatsz gesztusokat is! 3. Bírj rá valakit valamire, meg is érintheted az illetőt! 4. Játék: Hotelportás /némán kell elmutogatni egy problémát, kérést, amit a hotelportásnak meg kell értenie/ 5. Párbeszédek improvizálása adott témára 6. Szituációs játékok újsághír alapján 7. Egészcsoportos improvizáció – Légy része az egésznek! A foglalkozás szünetében ki kellett menniük az utcára /párokban/ és kapcsolatba kellett lépniük valakivel /megszólítás, beszélgetés kezdeményezése, segítség kérése stb./ Visszatérve beszámoltak a párok egymásnak arról, hogy kivel és hogyan sikerült kapcsolatot létesíteni. Nagyon tetszett nekik ez az „éles helyzetben” elvégzett feladat.